Релігійні системи про походження моралі суспільства

budda1Поводься з іншими так,як хотів би,щоб поводилися з тобою — золоте правило моральності. Взагалі,що таке мораль? Мораль це сукупність норм поведінки в суспільстві. Мораль це — вихованість людини,це милосердність людини. Моральність — це розуміння того,що творячи добро,можна змінити світ та очистити його від негативу,яке випромінюють люди з аморальними поглядами. І в цьому випадку допоможе віра,адже саме тлумачення походження моралі з точки зору релігії,це явище божественне.

Уявлення про добро і зло, моральні закони, поняття про гріх дані людині Богом. Саме добро в контексті релігійних концепцій є втіленням божественної волі. Згадаймо близьку нам, українцям біблійну міфологему — десять заповідей. Віра в усемогутнього владику та його закони допомагає людям знайти підґрунтя своїм моральним поглядам. Віра в Бога і страх не дотриматись заповідей Божих стимулює людей до творіння добра і милосердя.

Чому лиходію щастить у житті, а людині, яка робить багато добра — живеться не так легко. Чому частіше помирають люди з великим серцем, а людям, які не дотримуються правил господніх все сходить з рук. У різних вірах ці питання трактуються по різному.

Наприклад, ми християни віримо, що згрішивши потрібно все життя каятись і тоді Господь простить. Мусульмани бояться судного дня, адже в залежності від того як вони себе “ведуть” на землі, їм буде відведене місце на небесах. У релігії Стародавньої Індії де сповідують ідею переселення душ, визначається зв”язок між заслугами і провинами в попередньому житті та обставинами наступного народження. Тобто, душа праведника переселяється після смерті в тіло людини вищої, а душа злочинця — в тварину. Тож, подивимось, мораль в релігії має міцне підгрунття, люди вірять в вищі сили, вищий суд і тим самим дотримуються моральності.

Хотілося б, щоб у наш час люди знову почали вірити у вищі сили, дотримуватись моральних цінностей, допомагати одне одному. Можливо, це проблема самого суспільства чи керуючого органу. Адже давайте згадаємо, наші предки були більш віруючими людьми, а наше покоління вважає, що це не модно. Стають байдужими до всього, що відбувається навколо них. Ситуація стає критичною, люди настільки зневірились, що навіть ікони почали “плакати”. Люди забувають, що всі ми діти Бога, і в кожного з нас є його іскра. Тому і взаємини мають бути такими, як у сім”Ї між батьками і дітьми, будуватися на любові. Вища духовна безкористність виступає символом божественної любові. Чим менше людина буде прагнути мати на землі, тим більше вона отримає на небі. Гординня — перший гріх людський. Любов діяльна. Оцінювати моральність людини потрібно у справі, а не за словами.

Більшість із релігійних концепцій виходять з того ,що мораль виникла кілька тисяч років тому. Розуміння добра і зла дано людині Богом. Головний аспект моралі — добро, це божественна воля. Потреба в моралі виникла, тому що людина,будучи схильною керуватись лише інстинктами ,не була спроможною без божої допомоги виробити істинне розуміння добра , а тим паче керуватись цим розумінням. Тому стає зрозумілим ,що життя без Бога неможливе. Божим даром є мораль,саме мораль провела межу між твариною і людиною. До того ж люди в давні часи вірили ,що за гуманну поведінку зможуть отримати “похвалу” божу,а за аморальну їх каратимуть. Віра в це допомогла людям зрозуміти,що є добром,а що робити не можна.

Тож, з точки зору релігії, мораль обґрунтовується, як дана самим Богом, підкреслюється її універсальний , загальнолюдський характер. Мораль поширюється на всіх людей і всі повинні бути рівні перед її вимогами, і всі мають їх дотримуватись. Мораль наповнюється високим духовним змістом завдяки релігійній етиці. Джерела моралі виходять за межі суспільства і недооцінюють значення особи у становленні моральності. Тобто,тлумачення в релігійних системах походження моралі ,применшують роль самої людини в розвитку моральної свідомості .Саме до моральності людину привела тільки релігія,слово Боже ,яке безумовно повинна виконувати кожна людина.

Тож,з усього прочитаного мною та вище написаного,про походження моралі ,проситься висновок. На мою думку ,саме релігія має, можливо мала,вагому керуючу силу,перед якою люди схилялися,боялися гріха,вірили в небесне життя,дотримувались моралі. А чому мала,та тому що люди вже не так вірять в слово Боже,як це було колись. Але це суто моя думка,наголошую на цьому. Є різні концепції походження моралі і кожен має свою думку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.