Крадіжка і брехня заради добра

lgunТаке поняття, як крадіжка та брехня можна трактувати по різному. В сучасних нормах крадіжка карається законом. Тлумачення біблійських норм «не вкради» досить різні. В християнстві божі заповіді жити в вірі тільки за власні кошти не крадучи ні в ближнього ні в народу. Біблійські норми не передбачають крадіжку заради спасіння чужого чи свого життя. Брехня вважається негативним поняттям. Етичні норми обумовлюються самим фактом суспільного життя.

Я впевнений. що багато людей хотіли б жити в такому суспільстві де не було б не крадіжок не брехня, але в сучасному світі так не буває і ми часто стикаємося з такими негативними явищами. Та ми повинні прагнути до кращого, до ідеального і починати будувати стосунки між близькими тобі людьми, потрібно з себе. Адже, як ти будеш відноситься до друзів рідних чи колег, так і вони будуть відноситься до тебе.

Досить складно виправдати крадіжку. Але може бути крадіжка і заради добра. Так наприклад у відомій польській стрічці «Знахар». Там лікар не захотів оперувати дівчину з травмою голови, її життя могла врятувати тільки операція. Тоді сільський знахар викрав у лікаря медичні інструменти і прооперував дівчину, так він врятував її життя. Така крадіжка була здійснена заради добра, але все одно це було протизаконно. Так, йому прийшлося відстоювати свої добрі наміри в суді, щоб уникнути покарання. Також можна уявити, що здійснена якась крадіжка на війні, і ця крадіжка врятувала не одне життя, а тисячі людей – це теж крадіжка заради добра.

Можна навести багато прикладів крадіжки заради добра і такі крадіжки хтось може виправдати, а хтось обов’язково засудить.

В етичних нормах брехня негативне поняття , вона не прикрашає людину і засуджується в соціумі. Брехню так як і крадіжку тяжко виправдати. Коли людина говорить неправду вона вводить когось в оману. Але говорити неправду інколи потрібно людям, тому часто вони брешуть у повсякденному житті.

В сучасному світі багато брехні. Буває щось потрібно приховати від когось, а іноді, щоб посміятися над іншими або використати обманутих близьких людей чи колег у своїх цілях – це вже зовсім неприпустимо. Таку людину можна розцінювати, як не добру, злу.

Наприклад, хвора людина прийшла на прийом до лікаря. Лікар назначив йому різні медичні препарати, а паціент не виконував його призначення не приймав ліки і стан його здоровья не покращився. Потім коли він прийшов до лікаря через певний час хворий не сказав правду а сказав, що все виконав, як той назначив. Таким чином він ввів в оману лікаря той в свою чергу дума, що його призначення не діе позитивно. Така брехня нашкодила не тільки паціенту і лікарю.

Часто професія вимагає людину говорити неправду. Наприклад військовослужбовець немає права розкривати військову таємницю, лікар медичну.

Буває «брехня заради добра» .Таку неправду бажано допускати лише у самих крайніх випадках. Іноді, щоб не завдати сердечноі рани рідним чи друзям , люди не говорять правду. Можна людині не сказати, що він смертельно хворий. Він буде сподіватися на краще, не впаде у відчай, буде чекати на одужання. Наприклад матері не кажуть, що її сина вбито на війні. Можна сказати, що він пропав безвісти і заспокоюють матір, підготувавши матір за деякий час , її до не доброї звістки.

Можливо колись обманута людина дізнається правду, і той хто говорив неправду та намагався зробити як найкраще, прагнув уберегти матір від душевної болі та страждань, буде в негарному становищі та залишиться брехуном. Але більш за все мати буде відчувати серцем щось недобре, буде мучитись. То можливо краще було б сказати їй правду відразу.

Гарним прикладом буде «брехні за ради добра» – це промовчати там, де дійсно говорити не можна. То це вже і не брехня, в такому випадку ми не сказали неправду, а просто промовчали. На виду приклад. Коли виникає якась непередбачена небезпека можна промовчати. І тим самим уникнути паніки. В народі говорять, що іноді «Мовчання – золото». Краще не слід брехати, а потім видумувати брехню, щоб виправдати себе і не потрібно буде придумувати щось з негарного становища.

Досить часто брехня стає рідною сестрою страху. Діти, які виховуються в сім’ях де карають за якісь вчинки та б’ють їх – такі діти часто брешуть , щоб не бути покараними та ставши дорослими, часто говорять неправду. Часто брешуть діти в дитячому садочку, щоб не бути покараними за якісь заборонені пустощі, говорять неправду діти в школі, отримавши погані оцінки, не розповідають про це своїм батькам або брешуть їм, дорослі брешуть, зі страху бути покараними за законом, вчинивши протиправні вчинки та злочини. Але існує стародавнє прислів’я, яке досить точно говорить про брехню: «Скільки мотузці не витися, а кінець буде», тобто як не крути, а брехня колись розкриється, будь то «брехня на благо», «брехня заради порятунку» або «брехня зі страху».

Можна довго роздумувати та обговорювати цю тему. Підсумовуючи можна сказати, що крадіжка засуджується в сучасному світі і незважаючи на це, трактується по різному, навіть можливо її оправдати. Правдивість є необхідною умовою ефективного спілкування в соціумі, оскільки забезпечує взаємну довіру між друзями, колегами чи близькими. Неправда викликає негативне відношення між партнерами, недовіру, неприязнь, але кожна людина діє так, як вона вважає за потрібне.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.